פשפש המיטה – כיצד להיפטר, מדריך מניעה ואיך לטפל?

פשפש המיטה – מציק ומרגיז

אנחנו אף פעם לא אהבנו יותר מידי חרקים. הם מציקים, הם מטרידים והאמת היא שהם פשוט מעוררים בנו גועל. חוקרים ביולוגים יסבירו לכם שהסלידה שלנו מחרקים נובעת מהעובדה שהם זיהמו לאבות הקדומים שלנו את האוכל, אבל האמת היא שזה לא ממש משכנע, במיוחד כשמדובר בחרק שמחליט לעקוץ אותנו.

פשפש המיטה הוא אחד הטפילים הנפוצים ביותר בעולם ומחולק ל-50 אלף מינים כאשר רק כמה בודדים מהם מחליטים לנשוך את בני האדם. הסוג הרלוונטי ביותר ולצערנו גם הנפוץ, הוא פשפש המיטה שמופיע כאמור, במיטה שלנו. תזונתו של פשפש המיטה תלויה לחלוטין בדם ומבלי לנשוך אותנו, הוא למעשה פשוט ייחדל מלהתקיים. קראו עוד ולמדו על הדברת פשפש המיטה, מה זה פשפש המיטה, איך יודעים שיש לנו בבית, בדיקות לזיהוי, איך ניתן להימנע מהפשפש, כיצד להיפטר ועוד.

פשפש המיטה – כיצד להיפטר, מדריך מניעה ואיך לטפל

מי אתה פשפש המיטה?

פשפש המיטה(בשפה המקצועית: Cimex lectularius) יכול להבחין בנוכחות שלנו או של כל תורם דם פוטנציאלי אחר (כמו למשל גם ציפורים ועטלפים, לא רק בני אדם) ממרחק של עד מטר וחצי והם פעילים בעיקר בשעות הלילה (גם הזכר וגם הנקבה). פשפש המיטה נמשך לחום הגוף שלנו, לפחמן הדו חמצני שנפלט מהנשימה שלנו, לזיעה, תאי העור ותאי השיער שלנו.

תמונה-של-פשפש-המיטה

עובדה מעניינת שתורמת מאוד להישרדות שלהם היא שכל אותם הדברים שמושכים אותם לנשוך אותנו, בסופו של דבר מרתיעים אותם מאיתנו לאחר הסעודה על מנת שיהיה לנו קשה לתפוס אותם, לאחר הסעודה הם יודעים לזהות אותנו ובורחים למקומם. כמו כן, במידה והנקבה לא מקבלת את מנת הדם שלה, היא לא יכולה להטיל ביצים והמשך המין תלוי בכך. בנוסף, ללא ארוחות הפשפש לא ישרוד וכך גם הפשפשים הצעירים (או בשמם המקצועי: נימפות).

גודלו של פשפש צעיר נע בין 1 מילימטר עד ל-4 מילימטר אך פשפש בוגר יכול להגיע גם ל-5 ו-6 מ"מ בד"כ, אך במידה והפשפש "אכל טוב" ויש בו המון דם, הוא יכול להגיע לגודל של עד 1 ס"מ. צורתו של הפשפש היא עגולה ושטוחה וצבעו אדום-כהה אשר הופך לשחור יותר ככל שקיבתו מתמלאת בדם.

צפו בסרטון של "הדברות נטו" על: "שתי דקות על פשפש המיטה":

איך יודעים אם יש לנו בבית פשפשי מיטה?

הסימן הברור ביותר הוא עקיצות על הגוף שקרו במהלך הלילה בזמן ששכבנו במיטה או ישבנו על כורסאות למשל. העקיצות דומות לעקיצות יתוש אך מופיעות בצורה מרוכזת יותר (משהו כמו 3-4 עקיצות ביחד). העקיצות יפוזרו ברחבי הגוף, אך יבואו בקבוצות בכל מקום. כמו כן, יתכנו סימנים קטנים של דם בצבע אדום או חום על מזרן המיטה שלכם. בנוסף, יתכן שתראו ביצים או "כתמי צואה" קטנטנים בצורה עגולה בצבע שחור או חום.

בדיקה נוספת לזיהוי פשפש המיטה:

דבר נוסף שאפשר לעשות הוא לקחת 4 מדבקות גדולות של מכרסמים, עדיף של חולדות כי יש להם דבק מאוד חזק, מדבקות כאלו ניתן לרכוש בטמבוריה הקרובה אליכם. לפתוח את המדבקות ולשים מתחת לכל רגל של מיטה.

לאחר לילה נוכל לבדוק האם הפשפשים נדבקו בצמוד לרגל המיטה, במידה וכן כנראה השפשפשים נמצאים במיטה. אם הפשפשים נדבקו בהתחלה של המבדקה, זאת אומרת רחוק מן רגל המיטה, נידע שהפשפשים לא במיטה והם הגיעו ממקום אחר בבית. ובמידה ולא היו פשפשים אז יכול להיות שאין לכם בכלל פשפשים בבית. דרך אגב מומלץ להרחיק את המיטה מהקיר כאשר מבצעים את הבדיקה הזאת.

אז בכדי לסכם את העניין הזה

אם הלכתם לישון בלי עקיצות בכלל וקמתם בבוקר מלאים – יכול להיות שיש לכם ממה לדאוג. כשקיים חשש, תוכלו להרים את המזרון, לחפש פשפשים בין הסדינים, במשטח המיטה, בתמונות שבחדר, בכורסאות, בסדקי קירות, שקעים וכו… ולבחון את הסימנים המעידים. כמו כן, תוכלו לבצע את הבדיקה עם המדבקות המפורטת למעלה.

באיזה איזורים בגוף בד"כ פשפש המיטה עוקץ?

בדרך כלל העקיצות הן באיזור הירכיים, הגב, הבטן והגפיים ולעתים גם מסביב לעיניים.

שימו לב לדוגמא הבאה בה רואים מישהו שנעקץ על ידי פשפש המיטה, ניתן לראות שיש עקיצות באופן מרוכז באיזורים שונים.

איזורים בהם פשפש המיטה עוקץ
מתוך הסרטון יוטיוב: "פשפש המיטה – זיהוי והדברה של פשפשי המיטה" בערוץ של אתר "מידרג"

צפו בסרטון שמדגים בדיקה וזיהוי של פשפשי מיטה:

אז איך נמנעים מפשפש המיטה?

בדקו את חדר המלון שלכם

אזורים בעלי תחלופה גבוהה של בני אדם הם בעלי פוטנציאל גבוה לנוכחות של פשפשים. בדקו את האזור שלכם כמו שצריך, תחפשו צואה של פשפשים באזור המזרון ותחפשו נבלות של פשפשים קטנים שעבר זמנם.

אטמו את הכביסה שלכם

פשפשים נמשכים לכביסה מלוכלכת ודרך נגישה להתמודד עם זה, היא פשוט לאטום את הכביסה שלכם כמו שצריך.

תניחו את הדברים שלכם על גובה

הנחת המזוודות או התיקים שלכם על הרצפה, יכולה לסייע לפשפש המיטה למצוא את דרכו אל המיטה שלכם. תמקמו את הדברים שלכם בגובה ותמנעו מהם להגיע אליכם.

בדקו ריהוט

כשמדובר בריהוט יד שנייה, חשוב שתבדקו אותו כמו שצריך לפני שאתם מכניסים אותו הבייתה בשביל להימנע מהכנסה של פשפשים.

בשורה התחתונה – לא יותר מידי מורכב להימנע מפשפש המיטה. כל הצעדים האלו יסייעו לכם למנוע מעצמכם כאב ראש גדול למדיי בהמשך.

אויב קשוח במיוחד

לעומת ריסוס רגיל נגד חרקים או עכברושים, כשמדובר בפשפשים זאת מלחמה קשה בהרבה. אמנם חומרי ההדברה מסוגלים לחסל את הפשפשים, ביצי הפשפשים שרידים בהרבה. החולשה של ביצי הפשפשים היא חום ולכן, תכנון של הדברה נגד פשפשים יכלול הדבר, קיטור וחום. לכן מדובר בהדברה יקרה למדיי שלוקחת כמה מפגשים.

כיצד להיפטר מפשפשי המיטה באמצעות הדברה מקצועית

הדברה כנגד פשפש המיטה תעלה בין 200 ל-1200 ש"ח לחדר, מחיר שאולי יכאב לנו בכיס אבל יעזור לנו להתגרד קצת פחות ויבטיח שהבעיה טופלה בכמעט וודאות. ראי לציין שהדברה של פשפש המיטה היא קצת שונה מאשר הדברה "רגילה" בתחומים אחרים והיא דורשת יותר מביקור אחד של מדביר (דבר שמייקר את עלות הטיפול) תוך בדיקה קפדנית במהלך כל ביקור שהפשפשים אכן אינם.

חשוב: המדביר לא יצטרך לרסס את כל הבית אלה רק באיזורים ספציפיים בהם מוקדי הפשפשים נמצאים או באיזורים בהם תגידו לו שנעקצתם בהם, בדרך כלל הפשפשים מתרכזים בחדר או במקום אחד.

מה המדביר יעשה?

ובכן, בכדי להיפטר מפשפש המיטה לצמיתות, על המדביר ל"חסל" גם את ביצי הפשפש, אך הם לא מושפעות מחומרי הדברה סטנדרטיים בלבד ולכן המדביר ישתמש בשילוב של חומרי הדברה יחד עם שואב אבק, קיטור ולחץ אוויר. בנוסף ראוי לציין שככל הנראה המדביר יבקש מכם לא להיות בבית לפחות ל-4 שעות או יותר.

בנוסף יתכנו גם הפעולות הבאות: המדביר יפרק שקעי חשמל ומתגים מסוימים ובעת סיום העבודה הוא ירכיבם בחזרה. המדביר ישתמש בשואב אבק באיזורים קריטיים כמו ריהוט, סדקי קירות, בין קפלי המזרנים, ועוד. את הסדקים של שקעי החשמל המדביר ידביר באמצעות אבקה. כמו כן, יתכן שימוש בקיטור יבש, הזזת רהיטים כמו מיטה, שידות ועוד.

שימו לב: בדקו שלמדביר יש תעודת מדביר כפי שמקובל בחוק ושחומרי ההדברה בהם הוא משתמש קיבלו את אישור משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

הנה כמה קישורים למדבירים:

כיצד להיפטר מפשפשי המיטה לבד!

אם אתם חדורי מטרה ומעוניינים להיפטר מפשפשי המיטה ללא הדברה מקצועית, תוכלו לנסות לשים את המצעים והבגדים שלכם במייבש על 70 מעלות. אפשרות נוספת קצת פחות חביבה היא כמובן להחליף את כל המיטה הנגועה. אם כל אלה לא יעזרו, כנראה שתאלצו להזמין לעצמכם מדביר.

צפו בסרטון של "דור המדביר" איך אפשר להדביר בעצמכם:

צפו בסרטון נוסף של "המקצוענים" שמסבירים איך להיפטר מפשפש המיטה:

טיפול בעקיצות של פשפש המיטה והאם זה מסוכן?

במרבית המקרים עקיצת הפשפש אינה מסוכנת וסתם לא נעימה, אבל במקרים חריגים במיוחד, בתגובה חיסונית או אלרגית העקיצה עלולה לגרום להלם. במילים אחרות, כנראה שאין לכם מה לדאוג, במידה ואתם עדים לתסמינים מדאיגים, כמובן שחשוב לקבל ייעוץ ולדבר עם רופא אך מדובר בתרחיש מאוד לא סביר. דבר נוסף שמעניין לדעת, הפשפש כמעט ולא מעביר מחלות. הוא אמנם יכול לשמש כנשא של חיידקים ווירוסים, אבל אלה לא מצליחים להתרבות בגוף שלו. כמובן שבכל מקרה מדאיג, נמליץ לכם לקבל ייעוץ רופא.

לסיכום

מנעו – תבדקו את חדר המלון שלכם, אטמו את הכביסה, תניחו את הציוד בגובה ותבדקו את הריהוט.

טפלו – שימו את המצעים שלכם במייבש על 70 מעלות או קראו לריסוס.ובעיקר, שמרו על קור רוח – במרבית המקרים, מלבד העובדה שמדובר בתופעה מייאשת, פשפש המיטה כלל לא מסכן אותנו ופשוט בעיקר מציק.

רוצים לדעת אילו חומרים ניתן לקנות כדי להתמודד עם פשפשי מיטה? בקטגוריה שלנו סקירות מוצרים פירטנו בדיוק על כך

שאלות נפוצות

כיצד להיפטר מפשפש המיטה?

עומדת בפניכם 2 אפשרויות: אופציה אחת: הדברה על ידי מדביר מקצועי. אופציה שנייה: להדביר ולהשתמש באמצעים מסוימים בעצמכם. פירטתי על 2 הדרכים בצורה נרחבת בפוסט, מוזמנים להיכנס.

איך להימנע מפשפש המיטה?

בכדי להימנע מפשפש המיטה תוכלו לבצע מספר פעולות כמו: לאטום את הכבישה שלכם. להניח את הדברים בגובה, ועוד. פירטתי על כך בפוסט. היכנסו עכשיו.

איך מטפלים בעקיצות של פשפש המיטה?

ראשית חשוב להרגיע, ברוב המקרים העקיצה אינה מסוכנת אך היא יכולה להיות לא נעימה, ובמקרים חריגים כדאי להיוועץ עם רופא. כנסו לפוסט למידע נוסף.

תוכן עניינים

שתפו חברים!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

תגובות

מערכת Kicky
מערכת Kicky

כאן תמצאו ה-כ-ל: בין אם אתם מחפשים לקרוא על סקירות למוצרים, המלצות לסרטים חדשים בקולנוע, סדרות מומלצות בנטפליקס, חידות לילדים ומבוגרים, משפטים יפים, מדריכים במגוון תחומים ועוד.

בעטו את השעמום!
אולי זה יעניין אתכם גם: